Dünya
Ankara’nın sınır ötesi kararı
Hükümet, Suriye topraklarında ‘güvenli bölge’ ile ‘uçuşa yasak bölge’ ilan edilmeden TBMM’de kabul edilen tezkereyi kullanmayacak.
IŞİD’in Kobani’deki ilerleyiÅŸi sürerken, Türkiye’nin PYD’nin silahlı güçlerine askeri destek vermesi talepleri dile getiriliyor. Ancak Ankara’da alınan son karar, Türkiye sınırının güneyinde güvenli bölge ve uçuÅŸa yasak bölge kararı alınmadıkça, TSK sınırın ötesine geçmeyecek. Ankara, Kobani’ye ve Kobani halkına insani yardımla yetinecek.
Hükümet, Türkiye’deki çözüm sürecinin Türkiye’nin Kobani’ye askeri destek vermesi için kaldıraç gibi kullanılmasını da doÄŸru bulmuyor.
KOBANÄ°’DEKÄ°LER TÜRKÄ°YE’YE GELÄ°YOR
IŞİD, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin konuÅŸlandığı bölgelerden gözle görülür bir ÅŸekilde Kobani’ye saldırıyor. Türkiye’nin önemli kentlerinde Kobani’ye destek eylemleri sürüyor. Hükümet, Kobani’nin düÅŸmesine göz yummakla suçlanıyor. Ancak hükümet kaynakları bu suçlamaya iliÅŸkin ÅŸu deÄŸerlendirmeleri yapıyor:
"Kobani savaşını IŞİD’in kazanması, güneyimizdeki IŞİD kuÅŸağını uzatacak ki bu da Türkiye için en kötü senaryodur.
Türkiye, Kobani halkının insani ihtiyaçlarını karşılamak için elinden geleni yapacak.
Türkiye’nin PYD’ye silah vermesini, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınırı geçip olaya müdahil olmasını kimse beklemesin. PYD’ye giden silahların namlularının gelecekte Türkiye’ye dönmesi ihtimalini unutmuyoruz.
PKK’nın YPG’ye destek için Kobani’ye geçmesinden söz ediliyor. Tam tersine Kobani’dekiler silah bırakıp Türkiye’ye dönüyor. Bir günde 150 kiÅŸi silah bırakıp dönmüÅŸ.
Türkiye’de yürütülen çözüm süreci, Kobani meselesinde kaldıraç gibi kullanılmaya çalışılıyor. “Çözüm süreci biter” diyerek Türkiye’nin Kobani’yi kurtarmasının saÄŸlanacağı mı sanılıyor. Oysa Kobani’de olup bitenlere Türkiye hakim deÄŸil. Türkiye daha önce Arap ve Türkmen ÅŸehirlerinin IŞİD’in eline geçmesini engelleyebildi de ÅŸimdi Kobani’nin düÅŸmesini mi engellemiyor? Bu nedenle “Çözüm süreci biter” demenin gerçekte bir karşılığı yok."
OYUNUN SONU ÖNEMLÄ°
Hükümet, Suriye topraklarında uluslararası meÅŸruiyeti olan bir ‘güvenli bölge’ ile ‘uçuÅŸa yasak bölge’ ilan edilmeden TBMM’de kabul edilen tezkereyi kullanmayı düÅŸünmüyor. Bu da TSK’nın sınırın ötesine geçmeyeceÄŸini gösteriyor.
ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ABD’nin ÅŸu anki asıl hedefinin BeÅŸar Esad deÄŸil IŞİD olduÄŸunu belirtip, Türkiye’nin 2 isteÄŸine de sıcak bakmadıklarını açıklasa da Ankara ısrarını sürdürecek. Türkiye ile ABD arasındaki bu görüÅŸ ayrılığını deÄŸerlendiren üst düzey bir diplomatik kaynak, ÅŸunları söyledi: “Bizim tavrımız net. IŞİD’in Kobani’yi almasını istemiyoruz. Ä°nsani yardımları sürdürüyoruz. Topçularımız, topraklarımıza ve vatandaÅŸlarımıza yönelik her geliÅŸmede IŞİD hedeflerine misliyle ateÅŸ açıyor. Ancak, uluslararası koalisyonun içinde olmamız için oyun planını ve oyunun nasıl biteceÄŸini bilmemiz ÅŸart. Bizim için oyunun finali de Suriye’de Esad’ın gitmesidir. Siyasi ve askeri hedeflerde mutabakata varmazsak ilerleyemeyiz. IŞİD bizim açımızdan bir semptom, sorunun kaynağı ise Esad.
GÜNEYÄ°MÄ°Z YÖNETÄ°LEMÄ°YOR
1295 kilometrelik güney sınırımızın altında kalan bölge istikrarlı bir ÅŸekilde yönetilemiyor. Suriye iflah olmaz hale gelmiÅŸ. Bu nedenle güvenli bölge ve uçuÅŸa yasak bölge ilan edilmesinde ısrarcıyız. IŞİD ile mücadele yöntemi ne? Havadan bombardımanlar yeterli mi? Sorunun tamamen bitirilmesi için siyasi adım atmalıyız. Esad’ın gitmesi lazım. Cenevre’de bu konuda anlaşılmıştı. Cenevre AnlaÅŸması hayata geçirilsin.”
HABER7
Henüz yorum yapılmamış.